KOSGEB Girişimcilik Desteği Nasıl Alınır?
KOSGEB programı çok net tanımlamış bir programdır. Programa kaydolmak için önemli bir koşul bulunur; başvuru sahibinin geçmiş 3 sene boyunca vergi mükellefi olmaması ya da bir tüzel kişilikte %30’dan fazla hissesi bulunmaması. Bu koşula uyan girişimci adayları e-devlet sistemi aracılığıyla Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Katılımcı Başvurusu yaparak online video izlemek ve videoların bitiminde ki sınavları tamamlamak koşulu ile belge sahibi olabilmektedir. Ve kosgep destekleri konusunda ilk adımı atmış olmaktadırlar.
Bu noktada önemli bir konuya dikkat çekmek gerekir. Girişimcinin şirketin kuruluşundan önce bu sertifikayı alması gereklidir. Belge almadan şirket kuruluşu yapılırsa destek alınamaz.
Belgenin alınmasının ardından mali müşavir şirketi kurar. Şirket kuruluşu ile birlikte oda kaydı yapılması gereklidir. Faaliyet konusuna göre Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Odası, Sanayi Odası veya Esnaf Odası kaydı girişimcinin seçimidir. Oda kaydı olmadan KOSGEB KBS sistemine kayıt yapılamamaktadır.
Şirket kuruluşu ve oda kaydı işlemleri sonuçlanan girişimci KOSGEB KBS sistemine kaydını yaparak sürecini başlatmış olur. Kayıt yapıldıktan sonra iş modeli dokümanı hazırlanır, sisteme yüklenir ve başvuru onaylanır. Bağlı bulunan KOSGEB İl Müdürlüğü uzmanı yapılan başvuruyu değerlendirir. Geleneksel Girişimci Destek Programı için kurul görüşmesi yoktur. Onaylanan başvuru için ilave evrak istenir ve evrak KBS sistemine yüklenince ödeme talebi yapılır. İleri Girişimci Destek Programında ise KOSGEB girişimciyi kurul görüşmesine çağırır. Bu görüşme sonucunda değerlendirme heyetinin onay vermesi ile destek alınabilir.
İleri Girişim Destek Programı Nedir?
Kosgep destekleri içerisinde en çok rağbet gören destek ileri girişim destek programıdır. Üretim yapan veya ileri teknoloji konusunda çalışmaları olan işletmeleri kapsamaktadır. Şahıs (gerçek kişi) işletmesi açanlar 5.000 TL Tüzel şirket açanlar ise 10.000 TL destek almaktadır. Ek olarak, istihdam sağlayan işletmeler ödedikleri SGK prim (4A) gün sayısına göre birinci sene ve ikinci destek almaktadır. Ayrıca, makine-ekipman-yazılım desteği de sağlayan İleri Girişimci Destek Programında limit, girişimin NACE kodu ile direkt alakalıdır.
İleri Girişimci Destek Programı Faaliyet Konuları Tablosunda desteklendiği belirtilen NACE kodları ve bu kodların teknoloji yoğunluğu açık bir şekilde belirtilmiştir. Buna göre düşük, orta-düşük teknoloji faaliyetler 100.000 TL, orta-yüksek faaliyetler 200.000 TL ve ileri teknoloji faaliyetler 300.000 TL destek almaktadır. Bu konu hakkında detaylı bilgi almak isterseniz https://www.finanskredisi.com/ sitesini inceleyebilirsiniz.